024nijmegen

Inloggen  \/ 
x
of
x
x
Registreren  \/ 
x
of

Nijmeegs Marikenbrood

5.0/5 rating (2 votes)
  • Tijd: langer dan 1 uur
  • Aantal personen: 8
  • Moeilijkheid: Gewoon goed te doen

Omschrijving

Elke Nijmegenaar kent het wel: Het Marikenbrood. Het heeft lang geduurd voor het recept vrij gegeven werd maar eindelijk is het er. De hoeveelheden zijn voor 1 lekker broodje. Altijd lekkerder om het zelf te maken en niet moeilijk. Hoewel het Marikenbrood een plaatselijke lekkernij is, is het ook prima te gebruiken als lekkernij voor de feestdagen of bij de koffie. Vergis je niet, hoewel het brood heet, het eruit ziet als brood, is dit het lekkerst om gewoon bij de thee te nemen of koffie, als soort gebakje.

Ingrediƫnten

  • 200 gram bloem 15 gram verse gist 15 gram melkpoeder 15 gram suiker 15 gram roomboter 3 gram zout 140 ml water 200 gram rozijnen 100 gram krenten 200 gram amandelspijs 150 gram banketbakkersroom 10 partjes mandarijn 25 gram kaneelsuiker gesmolten boter poedersuiker

Bereiding

  • Verwarm de over voor op 200 graden. Meng de bloem, gist, melkpoeder, suiker, roomboter, het zout en het water door elkaar. Kneed het deeg met de hand of in een keukenmachine. Meng de rozijnen en krenten er vervolgens doorheen. Zorg dat de rozijnen en krenten goed in het deeg zitten. Als ze aan de buitenkant blijven zitten, heeft u kans dat ze in de oven zwart en hard worden. Maak een bol van het deeg en laat zo'n 20 minuten rijzen. Kneed het amandelspijs en rol dit rond uit. Verdeel het deeg in 2 stukken. Rol het deeg uit over een met bloem bestoven aanrecht. Leg 1 deegstuk in de bakvorm en daarna het plakje spijs er plat bovenop. Spuit op de spijs de banketbakkersroom. Leg de mandarijnpartjes erop. Strooi er de kaneelsuiker over heen. Leg daar bovenop de tweede deegplak. Laat dit deeg weer 60 minuten rusten. Bak het brood 35 minuten in de voorverwarmde oven op 200 graden. Laat ondertussen een beetje boter voor het afstrijken smelten in een pannetje. Haal het brood uit de oven en bestrijk het vervolgens royaal met gesmolten boter . Bestrooi het geheel tot slot met poedersuiker.

Blogger

Joke
Koken met Joke

Reageer

Please login to leave a comment.

cache/resized/f4c3df8a07420833f7e9c492f993bbb2.jpg

3x Chocolade Mousse

Er zijn zo veel verschillende chocolade mousse ...
cache/resized/8cf3ea042d7ef04190023bc5d5264f0a.jpg

Aardbeien Bavarois

Bavarois kun je in allerlei kleuren en geuren ...
cache/resized/46e111825ddcbed918b20c1ba3c24cd3.jpg

Engel Likeur

Een heerlijk zelfgemaakt likeurtje, volgens mij ...
cache/resized/970d59255d68a54549816a38b2b857ac.jpg

Oreo mousse met Oreo ...

Ik ben gek op Oreo koekjes dus toen ik dit recept ...
cache/resized/233cab77b6b86d8d20f6e20415e81c16.jpg

Speculaas truffels

Overheerlijk en makkelijke speculaas truffels, ...
cache/resized/5aefce08080a49e61d3e797a02bfb005.jpg

Speculaaspopcorn

I like popcorn. Maar dan wel de zoete. Vandaag ...
cache/resized/ded659f3b68acbb9f67f131bd132956f.jpg

Speculaaskruiden

Speculaaskruiden of koekkruiden zijn makkelijk ...
cache/resized/de10ba6ac5176d87ef97a8cecfede6ed.jpg

Chocoladeletter

Vandaag hebben we met de kinderen uit de buurt ...

Contact us

 024Nijmegen tel 024Nijmegen contact us 024Nijmegen like us    
   
024Nijmegen, 024nijmegen