Bulgurlu biber dolmasi
Omschrijving
Turkse dolma stond op mijn to do list en tijdens het zoeken kwam ik het recept Bulgurlu biber dolmasi van de TurkseKok tegen. Gevulde paprika met bulgur, dit gerecht is een variant op de bekende dolma met normale rijst. Goed en makkelijk omschreven, deze gaan we proberen vandaag.
Ingrediƫnten
8 groene paprika's
1 beker dikke bulgur
1 ui
half bosje peterselie
150 gram gehakt
3 eetlepel tomatenpurree
2 theelepel rode peper
2 theelepel zwarte peper
1 eetlepel zout
1 tomaat
4 eetlepels zonnebloemolie
1.5 (anderhalf) beker gekookt water
Bereiding
Doe de bulgur in een zeef en houd het onder de kraan zodat de bulgur schoon wordt gewassen.
Snijd alvast de tomaten, peterselie en uien in stukjes. Snijd ook de kopjes van de paprika's eraf
Vermeng daarna in een kom de bulgur, 2 eetlepels tomatenpurree, gehakt, zwarte en rode peper en zout:
Voeg aan de kom de eerder gesneden peterselie, uien en tomaat.
Voeg ongeveer 2 eetlepels zonnebloemolie toe aan de kom:
Kneed het mengsel goed.
Vul de paprika's met het zojuist gemaakte mengsel:
Zet de paprika's vervolgens rechtop in een pan.
Je kunt er eventueel voor kiezen om de kopjes weer op de paprika's te plaatsen.
Zet een andere pan op het vuur, en voeg hier aan toe: 2 eetlepels zonnebloemolie, 1 eetlepel tomatenpurree en 1.5 (anderhalf) beker gekookt water:
Laat dit koken, tot het de vorm van een saus krijgt
Giet deze saus vervolgens over de paprika's in de andere pan:
Leg een bord omgekeerd op de dolma's in de pan. Dit voorkomt dat de vulling van de paprika's eruit komt:
Doe de deksel op de pan en laat de boel koken.
Als het eenmaal is begonnen met koken, zet het vuurpitje lager en laat het een half uur nakoken.
Snijd alvast de tomaten, peterselie en uien in stukjes. Snijd ook de kopjes van de paprika's eraf
Vermeng daarna in een kom de bulgur, 2 eetlepels tomatenpurree, gehakt, zwarte en rode peper en zout:
Voeg aan de kom de eerder gesneden peterselie, uien en tomaat.
Voeg ongeveer 2 eetlepels zonnebloemolie toe aan de kom:
Kneed het mengsel goed.
Vul de paprika's met het zojuist gemaakte mengsel:
Zet de paprika's vervolgens rechtop in een pan.
Je kunt er eventueel voor kiezen om de kopjes weer op de paprika's te plaatsen.
Zet een andere pan op het vuur, en voeg hier aan toe: 2 eetlepels zonnebloemolie, 1 eetlepel tomatenpurree en 1.5 (anderhalf) beker gekookt water:
Laat dit koken, tot het de vorm van een saus krijgt
Giet deze saus vervolgens over de paprika's in de andere pan:
Leg een bord omgekeerd op de dolma's in de pan. Dit voorkomt dat de vulling van de paprika's eruit komt:
Doe de deksel op de pan en laat de boel koken.
Als het eenmaal is begonnen met koken, zet het vuurpitje lager en laat het een half uur nakoken.