Saray lokmasi
Omschrijving
Saray lokmasi zijn een soort van Turkse oliebollen. Ze zijn kleiner van maat, worden ook vaak gegeten tijdens de feestdagen en het blijkt dat ze uit de keuken van de Ottomaanse sultans komen. Nah die moet ik dus even gaan proberen. Gelukkig heeft Hülya weer een goed en duidelijk te volgen recept.
Ingrediënten
Ingrediënten van de lokma:
3 ½ glazen meel
½ blokje gist
3 theeglazen lauw water
250 gram roomboter
Ingrediënten van de stroop:
3 theeglazen kristalsuiker
3 ½ glazen water
1 eetlepel citroensap
Versiering van de lokma:
Poedersuiker
Schenkstroop
Om in te bakken:
zonnebloemolie
Bereiding
Bereiding van het deeg:
Neem een kom. Voeg het meel toe en leg het blokje gist er bij.
Neem een pan. Smelt hier de roomboter in. Of smelt de boter in de magnatron. Laat het afkoelen.
Giet het water en de gesmolten roomboter in de kom. Kneed alles goed door.
Laat dit rijzen voor 45 minuten.
Bereiding van de stroop:
Neem een pan. Voeg hier de kristalsuiker en water aan toe. Laat dit koken en de suiker zal smelten.
Voeg de citroensap ook toe aan de pan. Roer even door.
Haal de stroop van het vuur af en laat alles goed afkoelen.
Bereiding van de Saray lokmasi:
Giet de zonnebloemolie in de pan. Wacht totdat het klaar is om in te bakken.
Neem een klein bakje en voeg daar een beetje water aan toe. Dit gaat je helpen met het er uithalen van je lokma.
Neem een stuk deeg in je hand en knijp je hand tot een vuist.
Tussen je duim en wijsvinger zal een klein balletje deeg uitkomen. (net als bij zo een stressballetje)
Neem een lepel en dompel dit in het bakje water (hierdoor zal het deeg niet aan de lepel plakken). Met de lepel haal je dat balletje deeg weg die je net hebt gemaakt.
Leg het balletje deeg in de pan met zonnebloemolie om het te bakken.
De lokma is klaar als het goud kleurt.
Haal de lokma uit de pan met zonnebloemolie en leg het gelijk in de afgekoelde stroop.
Laat de stroop intrekken voor 1 à 2 minuten. Daarna haal je de lokma eruit en leg je het op een ander schaaltje.
Neem een kom. Voeg het meel toe en leg het blokje gist er bij.
Neem een pan. Smelt hier de roomboter in. Of smelt de boter in de magnatron. Laat het afkoelen.
Giet het water en de gesmolten roomboter in de kom. Kneed alles goed door.
Laat dit rijzen voor 45 minuten.
Bereiding van de stroop:
Neem een pan. Voeg hier de kristalsuiker en water aan toe. Laat dit koken en de suiker zal smelten.
Voeg de citroensap ook toe aan de pan. Roer even door.
Haal de stroop van het vuur af en laat alles goed afkoelen.
Bereiding van de Saray lokmasi:
Giet de zonnebloemolie in de pan. Wacht totdat het klaar is om in te bakken.
Neem een klein bakje en voeg daar een beetje water aan toe. Dit gaat je helpen met het er uithalen van je lokma.
Neem een stuk deeg in je hand en knijp je hand tot een vuist.
Tussen je duim en wijsvinger zal een klein balletje deeg uitkomen. (net als bij zo een stressballetje)
Neem een lepel en dompel dit in het bakje water (hierdoor zal het deeg niet aan de lepel plakken). Met de lepel haal je dat balletje deeg weg die je net hebt gemaakt.
Leg het balletje deeg in de pan met zonnebloemolie om het te bakken.
De lokma is klaar als het goud kleurt.
Haal de lokma uit de pan met zonnebloemolie en leg het gelijk in de afgekoelde stroop.
Laat de stroop intrekken voor 1 à 2 minuten. Daarna haal je de lokma eruit en leg je het op een ander schaaltje.